onsdag den 25. maj 2011

Sunde burger med grøntsagspomfrit, urtecreme og salsa



Hvis der er noget jeg elsker, så er det burger. Og det behøver faktisk ikke at være usundt, men kan være rigtig sundt og alsidigt. Når man først har tricket - så er fredagsmenûen klar. Med de skønne råvare som fødevareselskabet byder på, ville det være fjollet ikke at bruge økologisk kød.

En anden skribent for Aarhusiansk fødevareselskab, Fenja, har lavet en alletiders grovbolleopskrift - så den vil jeg blot henvise til, til selve burgerbollen. Det gør det væsentlig nemmere da den er koldhævet, du skal nok være klar med hvad du vil lave et døgn før. Eller når du alligevel laver Fenjas skønne boller - så vær forudseende og lav nogle af dem lidt større, og tryk dem lidt - og frys dem så du har dem liggende til en dag hvor du blot trænger til en burger....
http://fenjasmad.wordpress.com/2011/04/11/langtidshaevede-grovboller/

burgerbøffen per person:
80 g hakket oksekød per person
1 knold jordskok, fintreven per bøf
1 forårsløg eller 1/4 løg hakket fint eller revet
salt, peber
evt hakket hvidløg, hakket persille og knivspids røget paprika
for en mere spicy bøf



Bland kødet med jordskokker, løg og krydderier og krydreurter.
og lad det hvile i min ½ time.

Grøntsagspomfrit
skær kartofler i 1½ cm både


skær jordskokkerne i 1 cm både
har du selleri, rødbeder, kålrabi, pastinak eller anden rodfrugt, så skær også dem i 1½ både.
hæld 3 spsk olie
1 spsk citronsaft eller æblecidereddike over
1½ tsk røget paprika
1 spsk alm paprika

bland alle rodfrugterne med olie, eddike og paprika.
rør det hele sammen og læg det på bagepladen og bag ved 210*
Vend grøntsagerne en gang i mellem.

Salsa:
ds hakket flåede tomater
1 tsk fiskesovs
1 tsk engelsk sovs
1 tsk chillisovs eller mere hvis du ønsker den stærkere
½ tsk rørsukker eller honning
peber

bland det hele sammen og lad det hvile

urtecreme
3 spsk god majonæse
1 spsk hk persille
1 tsk engelsksovs
½ fed hvidløg
1 spsk hakket forårsløg
Bland det hele sammen og trække, indtil du skal bruge det i burgerne.

rengør og klargør resten af grøntsagerne til burgeren.
salat
løg
evt tomater, agurker, advokado

bank bøffen ud og steg den på panden. Hvis du er til ost - så put den på når du har stegt bøffen færdig.

Bygning af selve burgeren...
smør urtecremen på Fenjas grovbolle
placer løg, tomat, agurk og salatblad på underbollen.
læg bøffen ovenpå
put en god skefuld salsa oven på bøffen og top af med overbollen.

Server burgeren med grøntsagspomfritterne og resten af urtecremen og salsaen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar