En blog om mit liv i haven og køkkenet - En blog med udgangspunkt i glutenfri, mælkefri og sprøjtefri tilgang.
fredag den 30. september 2011
Æblernes Verden
Så er tiden for alvor ved at være æblernes tid. En skøn tid, hvor du kan gå ud i Moder Jord skønne planet og hente naturens glæder. Her har jeg taget et billede, i en skøn offentlig, men også ret hemmelig abildgård som jeg har fundet nær hvor jeg bor. Jeg har allerede lavet æblesandkage, langtidsbrasseret oksetværreb med kikærter, æbler og flåede tomater, stegte æbler og juice. Og jeg ved at jeg ikke holder her - æbleverden ligger forud. Jeg elsker æbler.
onsdag den 21. september 2011
Endnu mere jagt
Og hvad nytter det så at vaske trappen, når Luna bliver ved med at slæbe "gaver" ind? Hun er en stor jæger, og tager flere gange dagligt mange dyr. De fleste dage tager op til flere mus, og efterlader sig som regel et blodspor og lidt indvolde. Ak ja, hårdt at har en rå og brutal kattejæger med forkortet hale. Og lige nu ligger hun rullet god sammen i sofaen med snuden under stumpen og drømmer veltilfreds oven på nattens høst.
lørdag den 17. september 2011
Arme riddere - en test af gluten-allergi
Min læge og jeg er blevet enige om, at vi skal forsøge at finde ud af nærmere hvad det er jeg ikke kan tåle. Og derfor er jeg blevet indstillet til en god erfaren allergi læge Anne Buus, Aarhus C. Det er lidt skræmmende, også lidt vildt. At skulle så hvordan det hænger sammen med gluten og mælk, og hvad der ellers er. For at kunne måle om man ikke kan tåle gluten, skal man faktisk spise noget - og det er ikke ret fedt! Jeg har ikke spist gluten i næsten 3 år, og for hver dag har jeg fået det bedre. Og nu skal jeg åbenbart spise noget igen. Derfor har jeg spist denne skønne morgenmad, som jeg ellers ikke har fået længe. Jeg nød det! Og kan nu her knap 4 dage efter mærke det i mine led, og hud og humør. ØV.
Men jeg gjorde:
tog en skive gammelt brød (jeg havde noget fra grydebrødet, som min familie havde spist det meste af)
1 æg
en slat soya eller komælk
pisk æg og mælk sammen, og lad brødet søbe i ægget, til det er helt gennemvædet.
Steges på panden i noget baconfedt. Spises med bær, honning og nyd det - om du kan spise den slags ting.
Jeg gør det ikke igen foreløbig.
En smuk buket af geoginer
Mine georginer er så smukke, at jeg ikke kan lade være med at dele min glæde med jer. Jeg elsker den blomst, svulmende og storladen på sin egen måde - bare alt alt for meget.
Jeg kan også fortælle, at jeg udenfor har 3 store sorte affaldssække med stauder stående, der skal plantes i morgen. I fredags var jeg på vej til kvindehuset i Viby, hvor jeg skulle dele diplomer ud til de seje kvinder som var blevet bydelsmødre, var jeg heldig. På vejen derhen ligger der den smukkeste have, der er enormt mange blomster, i skønne afstemte farver - året rundt. Jeg har beundret den på afstand, på min vej på arbejde. I fredags stod ejeren i sin have, så jeg stoppede op for at fortælle hende hvor glad man bliver af hendes have. Jeg komplimenterede også hendes mange stauder - hvorefter hun spurgte om jeg ikke ville have nogle. Jo tak, så i eftermiddags fik jeg guldet i hus, kan man sige. Tak Mette for de skønne stauder, og for at dele min interesse.
onsdag den 14. september 2011
Bagte Hokkaido med løg og rosmarin
Så er sensommeren/start efterår over os. Og med den kommer græskarene. Græskar kan være en noget fad oplevelse, og jeg har forsøgt mig frem med forskellige opskrifter. Denne her blev rigtig god, og passede godt til den Osso Buko som jeg også lavede.
ingredienser
½ hokkaido græskar
1 fast æble
2 store rødløg
2 fed hvidløg
2 store kviste rosmarin
3 blade salvie
stor slat olivenolie
skvæt ouster-sauce
salt og peber
Skrald græskaret og hul det ud.
Skær Hokkaido,æblet, løg og hvidløg i smalle både
fordel i et ovnfast fad og hæld olivenolie, oustersauce, urter og salt og peber på.
Bland det hele sammen.
Bag det i ca 1 time ved ca 175*
Etiketter:
græskar,
hokkaido,
opskrifter,
tilbehør,
æble
Bagte æbler med brombær og marcipan
Bagte æbler er bare skønt. En af de ting som faktisk gør, at man glæder sig til efteråret - denne gang lykkes det super.
Jeg fik god hjælp af Nana, underboens datter på 3. Nana tåler ikke meget, så nederst kan du læse hendes opskrift.
til 4 personer brugte jeg:
4 faste æbler
10 cm marcipan fra en marcipanrulle
10 groft hakkede mandler
Brombær collis
ny plukkede brombær (eller dem du har plukket og har i fryseren)
1 stor spsk moscovadosukker
1/4 reven skal af en øko-citron
et skvat jordbæreddike
kogt kort op
en god is - jeg brugte vanilje til gæsterne og sorbet til mig
Nanas:
5 mandler grofthakket
1 tsk kokosolie
2 dadler
Lav et hul i æblet, og få kernehuset ud.
stop marcipanen æltet med mandlerne/mandlerdadlerne ned i hulet på æblet.
Giv æblerne ca ½ time ved 175'
server med brombærcollies og vaniljeis.
Fiske-fingre
Hjemme hos os er vi ikke ret gode til fisk, til at lave det og til at spise det. Denne ret er nem, og god til børn og andre som er på begynderstadiet med fisk.
til 4 personer:
Tag 2 store sejfileter, eller anden god torskefisk
lav en dyb tallerken med 1 æg og en med groft rismel og lidt majsmel(kan sagtens udlades om man ikke tåler majs)salt, peber og lidt paprika.
En pande varmes på med olie og lidt smør (alene for smagens skyld - kan udlades)
Skær sejen i tykke "fingre" og vend først i melet, dernæst i æggen og tilbage i melet.
Læg fiske-"fingrene" på den varme pande med luft i mellem.
Vi serverede dem med grøntsags-fritter og dampede porre.
til 4 personer:
Tag 2 store sejfileter, eller anden god torskefisk
lav en dyb tallerken med 1 æg og en med groft rismel og lidt majsmel(kan sagtens udlades om man ikke tåler majs)salt, peber og lidt paprika.
En pande varmes på med olie og lidt smør (alene for smagens skyld - kan udlades)
Skær sejen i tykke "fingre" og vend først i melet, dernæst i æggen og tilbage i melet.
Læg fiske-"fingrene" på den varme pande med luft i mellem.
Vi serverede dem med grøntsags-fritter og dampede porre.
Etiketter:
aftensmad,
fisk,
glutenfri,
opskrifter
Cremede dampede porre
Dampede porre er meget børnevenligt, både at lave og spise. Nemt og lækkert tilbehør. Denne dag fik jeg besøg af underboens datter, Nana. Nana er lige fyldt 3 år, og kommer tit op og hjælper mig i køkkenet. Nana er også super god til blomster, jeg ved egentlig ikke om man kan sige at børn på 3 kan have grønne fingre - hvis man kan. Så har Nana det.
Vi gjorde:
Jeg vaskede 10 porre ved at lægge et snit fra det hvide, helt ned mod det grønne. Når du vasker evt. jord og sand ud, skal porren holdes ned ad, så vand og sand ikke løber ind i porren.
Nana skar porren i passende stykker. Det er gør ikke noget at de ikke er ens størrelse. Når børn skal være med i køkkenet skal knivene stadig være skarpe. Der er flest ulykker med uskarpe. Du overtager blot til sidst når der ikke er meget at holde i.
Nana puttede stumperner i min lille kasserolle, og jeg hældte lidt rapsolie og salt ved. Det samme med ½ dl vand.
Vi kogte dem ½ min under låg, og der næst kogte vandet væk ved høj varme. På den måde bliver porrene cremede og lækre.
Vi serverede porrene til hjemmelavede fiskefingre og grøntsagspomfrits.
Etiketter:
børnevenligt,
opskrifter,
porre,
tilbehør
søndag den 11. september 2011
Geogine - Dahlia
Denne smukke blomst gro i mit geoginebed - englænderne kalde sådan en jas for en dinner-plat Dahlia - grundet størrelsen. Jeg elsker geoginer og alt dens overflod!
fredag den 9. september 2011
Gryde-brød
En god ven af mig havde set morgen-TV, og her var der en som bagte brød i en gryde. Det skulle give en konsistens af sten-ovn. Hun havde prøvet det, og det var godt! Så det måtte jeg også.
Jeg lavede en lind dej, lod den stå i spisekammeret til næste dag, og æltede forsigtig mere mel i, så den kunne holde formen i skålen. Dernæst skal det hæve 2 timer.
En ½ time før sætter du din sten/stege-gryde ind i oven på 250* med låg. Jeg har for nogle år siden fået en smuk Le Cruset hjertegryde af gemalen, og den var fremravende. Smuk og - brødet blev - ta ta hjerteformet.
Du tager den meget varme gryde ud, tager låget af, lemper dejen forsigtigt ned i den varme gryde. Sæt låg på igen, og gryde ind i ovnen. Bag ½ time stadig ved 250*, tag låget af og giv den et kvarter. Mums hvor lækkert.
Eneste udfordring er, at du skal huske at lave en god dej, af ordentlig mel dagen før. Jeg bruger gerne surdej, da det er alt andet lige sundere end gær.
Etiketter:
amerikansk bagemetode,
bage,
bagværk,
brød,
brød i gryde,
dej,
grydebrød,
grydestegt,
Le Cruset,
morgen TV's grydebrød,
stenovn,
sunde fødevare,
svampet grydebrød,
sådan laver du brød i gryden,
økologi
tirsdag den 6. september 2011
Tid til forårsløg - et oplæg til budgetforhandling
Man skulle ikke lige tro det, men det er faktisk ved at være ved den tid, at jeg dykker ned i løg-kataloger for at drømme om smukke ranke tulipaner i spraglede farver. Det er nu mails dumper ind, med billeder af blomster, der vil forskønne min have. Nu er det forhandlingen går i gang - for hvad er budgettet? hvor meget er rimeligt - og jeg mener meget. Alle de seneste af mine kjoler til repræsentation, har været købt second-hand - så hvad der er sparet er tjent - som min kære kollega Lisbet altid siger. Så hvad er så rimeligt?
Så herhjemme i stuen bliver der lagt op til den årlige budgetforhandling - akkurat som inde i Aarhus byråd. Hmm - tja - tid til forårsløg er en tid til forhandling.
Kan du huske hvordan det så ud sidste år? Så det er vel et godt argument for at gentage succesen :-)
søndag den 4. september 2011
DM i hotdog - Tivoli Friheden i Aarhus
Så var der DM i hotdog - først de seriøse "gourmet-hotdogs" præsenteret af navne som Wassim Hallal, Paul Cunningham og Michel Michaud, dernæst den mere folkelige del, hvor Nicolai Wammen og Lykke Friis dystede om at sælge flest af den mere traditionelle af slagsen. Hver af gourmet hotdog'sene kostede 100 kr, der gik ubeskåret til Røde Kors. Min far og jeg fik tre stk og delte pænt med hinanaden. Da vi bagefter skulle ind og se Søren Kragh-Jakobsens debutkoncert på hans nye turné, nåede vi desværre ikke Cunninghams vinder.
Ruths Hotel
Den første vi smagte var Michel Michauds udgave med hummerpølse, iransk safran âiloi, og strandkål. Jeg synes ikke helt den var afstemt nok, men den var smuk, med en utrolig flot farve sammensætning.
Frederikshøj Kro
Wassim havde kreeret en lækker sag, hvis bestanddele jeg desværre ikke opfattede. Den blev dog aldrig den store totaltoplevelse, da der var placeret en skive ost midt i, men klart min favorit alligevel.
Bistro Boheme
Per Thøstesen havde valgt en hot-duck, over temaet and i brød. En confit, en andepølse, lidt surt og noget sprødt. Den holdt, og ville klart have kunne stå distancen som en after-night i byen-dog. Udseendet var bare ikke helt oppe og ringe.
(fik desværre ikke et foto af hot-duck'en...)
lørdag den 3. september 2011
En god høst af tomater
Jeg elsker tomater! Og når man ikke har drivhus, er sådan en våd og kold sommer ikke så godt. Det er jo nærmest proportionalt med gevinsten af opnåede tomater. Og jeg havde ellers så mange - 12 planter i år. Både nogle jeg havde sået - mest fra Camilla Plum, men også fra frø jeg selv havde taget sidste år. Og så nogen underboens søster havde lavet.
Tomater kan bruges til så meget, hvem elsker ikke en kartoffelmad på nybagt rugbrød med purløg, mayo og - tomat? Eller langtidsbagte tomater? Tomat salat? Pasta med tomatsovs - you name it!. Og så er der selvfølgelig Fru Plums hengemte som jeg har vist hvordan man laver på bloggen før.
Jo - der er kun en vej frem - og det er et drivhus som kan supplere mine frilands. Sådan må det være. For her i sensommeren, starten af efteråret er tiden til at evaluere - samtidig med at sanke og nyde vores anstrengelser i foråret.
Etiketter:
Camillla Plum,
haven,
syltning,
tomater
Abonner på:
Opslag (Atom)