lørdag den 27. juli 2013

Grønærter og gulerødder


Tænk dig! Er du også fra generationen som ikke vidste, at det der med grønærter og gulerødder også er en ret, og ikke kun et udtryk? Jeg anede ikke at grønærter var en ret. At det var noget man lavede og spiste, og at det var noget man kunne gøre selv. Ok - jeg ved det, jeg er fra den nye generation af Frøken Jensen og fra God Mad - let at lave, hvor gamle danske retter blev udfaset og hvor nye smarte som pizza, lasagne og bolonaisse kom ind.

Men hillemænd - jeg tager revance! Tag jer i agt derude - jeg sætter ind med danske retter. Og sætter politiske partier der vil monopolisere danskheden ud. Jeg vil eje rettigheden til Dannebro og grønærter og jordbærgrød og efterretten, og jeg vil skælde ud på dem som ikke ønsker nye mennesker og nye ideer til vort land. Jeg vil have det hele - både de som ikke spiser svinekød og de som gør. Jeg vil have alt, ingen middelmådighed her!

Så læs du bare videre - dette indlæg er et lille et. Det er nemt og uden køkkenmæssige finurligheder - men pas på - hvis du mener at danskhed kun er for danskere, så er du gået forkert.
Jeg elsker højsommeren og køkkenhaven og mine gule gulerødder. Og jeg elsker mine mangefarvede venner, som lærer mig, hvad der smager godt, der hvor de kommer fra. Hurra for traditioner - alles!

Du gør:
bælg dine ærter selv - eller køb nogle gode på frost
hiv et par gulerødder op eller køb nogle lækre og snit dem i små tern på størrelse med ærterne
hak rigeligt persille
kog i 5 min i vand som lige dækker og kom lidt salt ved
kom lidt fløde eller soya fløde i - eller lad være hvis du ikke er til mælk
jævn med majsena eller kartoffelmel.

serveres til nye kartofler og lidt kød eller fisk.
Min svigermor siger skinke - men det kan jeg ikke fordrage, så jeg spiser bare grønærterne og lade kødet være...


søndag den 21. juli 2013

Asiatisk kødsalat


Som sagt, og skrevet - jeg elsker salater. Og gerne salater som spare mig for (sommer)-tid, så jeg kan være ude i min have - uden at det går ud over smagen, og gerne en salat som mætter og gør det ud for et måltid...

Kødsalat er en mærkelig størrelse, men meget mere lækker end det måske lyder. Du kunne fordanske den med kartofler i stedet for rispasta, eller gøre den italiensk med hvedepasta. Giv dig selv en chance - og så behøver du også en god rest kød for at det er en succes - eller steg en bøf. Denne er til 2 mand - en god måde at få mindre kød på - og ære begrebet Stop Spild af Mad.

Du gør:
vask og skyl et par gode salattyper, det er godt med nogle bitre salater ind i mellem
fordel opblødte rispasta over (købes i en etnisk butik og overhældes med kogende vand til de er møre)
skær lidt melon i stykker
meget fint skårne rødløgsbåde fordeles
fordel tyndt skårne meget godt oksekød over
hæld dressingen over

pynt med spiselige blomster som hjulkrone (de blå) og morgenfrue (de gule/orange)

Følgende blendes til en asiatisk dressing:
stor håndfuld friske koriander
1 håndfuld ruccula
1 tsk koriander frø
3 spsk fiskesovs
1 spsk soja
1 håndfuld mandler

smages efter med mere fiskesovs, citron eller peber

fredag den 19. juli 2013

Vandmelonsalat I


Sommeren er over os. Salaternes tid er kommet. Jeg elsker salat, og har diverse opskriftsbøger fra Meyer til Simonsen og de to suveræne damer. Det giver inspiration, men mest elsker jeg bare selv at finde på - og håber du vil gøre det samme.

Denne her er enkel og inspireret af den arabiske del vores skønne klode. Og så er den lavet på rester. Rester af melon, rester af feta og resten af persillen fra haven.

Du tager:
1 stk passende vandmelon uden kerne
1 bundt persille
en blok feta
salt
peber
en slat olivenolie

Skær melon og feta i mindre tern, hak persille groft, kom et skvat olivenolie, salt og peber over.
Lad stå en 5-10 min og spis som forret eller som tilbehør til en god pølse eller lidt kylling på grillen.


Ja ja, jeg ved det! Dette billede har ikke så meget har det ikke med min salat at gøre, men persillen står ved siden af min dild - og så var det en lejlighed til at vise min skønne urtehave - vild og skøn og med lidt af hvert...

Hvert år smider dansker rigtig meget mad ud. Mad som vi kunne have spist, om vi havde tænkt os om, vidste hvad vi skulle gøre ved resterne og ved at planlægge vores indkøb. Denne her salat er en alle tiders restesalat.
Du kan læse mere om Stop Spild af Mad bevægelsen her, og du kan tjekke vores facebookgruppe for flere gode opskrifter, råd og debatter.

søndag den 7. juli 2013

Brunsviger - kage go retro

Det er ikke bare rejecocktail og tarteletter og vintagetøj som er blevet retro. Jeg har en stærk tror på at efterretten og de gamle klassikere som brunsviger og klassens timekage for en tur igen - med et tvist af kvalitet.

Jeg forsøger mig i hvertfald:

Dej:
250 g mel eller glutenfrit mel
½ spsk HUSK (hvis du kører en glutenfri dej)
30 g gær
100 g smør
1½ dl soyamælk, rismælk eller komælk
1 stk kardemomme, helst lige kværnet - kardemomme er som peber - det er så meget bedre frisk
100 g kogte kolde kartofler
1 æg
1 overmoden banan eller 30 g sukker

Fyld:
100 g smør
1 tsk kanel
50 g brun farin

Kør dejen på maskinen.
Lunket mælk, gær, banan, kardemomme, evt sukker. Dernæst mel og smør og æg.
Kør i 15 min til dejen er glat og blank og lækker.

Kommes i et lille fad, lav fordybninger og hæv i 30 min.

Rør fyldet og kommes på dejen og bag ved 200 * i ca 30 min. 

Og den blev bare SÅ god! Jeg laver klart denne her igen!