lørdag den 30. marts 2013

Beskæringskursus i Det danske Haveselskab

Et rådyr løber hen over marken ved Bents og Elses gård ved Hadsten. Jeg synes godt nok at jeg er blevet voksen, fyldt de 40, egen have og nu med beskæringskursus i rygsækken. Påsken har været fyldt med vidunderlige og nærværende stunder, fra kvindeknevreklub, til skrabet påskefrokost, til gods/kro-ophold og her nær slutningen af påsken - et beskæringskursus i Hadsten, ude hos Bent, sammen med Det danske Haveselskab. Det hele er kommet i stand i den nye haveklub vi har lavet, en god bekendt og jeg. Det har givet mig lyst til, midt i slud og sne, at flyve op af stigen til mine Ingrid Marie grene....

Bent viser hvordan du skal skære godt til på Belle de Boskop og Ingrid Marie træer, hvorimod du skal være mere forsigtig med et Phillipa træ.

Der vises værktøj frem, denne grensaks er ikke af de dyreste. Det ved jeg, jeg har en magen til, købt i Bauhaus. Den er fin, mener Bent.


Disse grensakse er til gengæld af den virkelig gode, og dyre slags - 300-400 kr stykket. Til gengæld havde han haft dem i mange år. Felbo hedder denne. Bent er uddannet gartner og har arbejdet i rigtig mange år på Galten kirkegård.

Denne her jas er fra Fiskars, og kan blive op til 6 meter lang, og klarer grene på tykkelse med et lille håndled. Ea, som jeg er i haveklub sammen med, fik lov til at afprøve den. Den så faktisk nem ud at håndtere - selvom jeg foretrækker en stige og klatren.

Jeg har altid fået at vide at man skar roser ned på Dr. Margrethes fødselsdag (16. april). Men Bent skærer allerede sine ned i det sene efterår, og dækker dem med gran.  Ihvertfald skal de skæres godt ned, om ikke så længe, hvis det ikke allerede er gjort...

Bent fortalte at når man beskærer roser så tæt, er risikoen for svampe og sygdomsangreb meget mindre.Han fortalte også at roser let går ud, hvis ikke podningsstedet er 10 cm under jorden. Og sådan fik jeg forklaringen på, hvorfor mine 3 ud af 4 nyindkøbte roser er frosset væk i vinter.


Her er min egen solbærbusk - jeg fik ikke taget billeder af Bents. Han fortalte at man skal klippe de "sorte" grene væk, og de kan passende klippes, når man alligevel skal til at plukke bærrene. Så vokser der nye grene frem, der sætter nye bær, og så videre. Ribs og stikkelsbær klippes stort set ikke. Hindbær klippes væk om foråret - alle sidste års grene skal væk.


Det var et virkeligt godt kursus. Det gav meningen og var nemt. Der var tid til spørgsmål og til snak om andet end beskæring, men om rådyr og høns, og om ræven som kommer for tæt på hønerne, om det er i Viby eller i Hadsten. Der var varm kaffe i en kold gårdhave, godt selskab og en god start for vores haveklub.
Her til sidste får du lige et foto af min frøsamling - og mit forsøg på at organisere mine poser så de er klar til at blive sået og priklet og sat gang i. Uha det klør i fingrene - væk frost væk.

Stegt dyreryg med ingefærkrydresmør


Jeg har skrevet om det før - og jeg gør det igen. Jeg elsker vildt - helt vildt. Og en af dem som virkelig kan sit kram med både tilberedning, temperatur og stegetider er Merete Harrsen og hendes "Helt Vildt". Den tyer jeg til, når jeg som den anden dag havde en dyreryg (rådyr), som skulle laves til et hold sultne middagsgæster.
Vildt er sundt for krop, sjæl og natur. Det sikrer naturplejen, er CO2 neutralt, der er næsten ingen fedt i og så smager det skønt. De fine udskæringer som for eksempel ryg, er noget sårbare for stegetider. Så brug termometer eller overhold tiden omhyggeligt.

Jeg lide at peppe tingene lidt op, og ingefær er faktisk rigtig godt sammen med vildt.

I en dyreryg er der til 10 personer, hvis du har forret og dessert også, og godt tilbehør.

Jeg knuste i en morter:
10 enebær
10 sortepeberkorn
10 hvide peberkorn
5 fedt hvidløg
7 cm revet frisk ingefær
1 spsk groft salt

Da det var knust, maste jeg 50 g smør i, og lavede en krydrepasta som senere kom over ryggen.
Jeg tog 10 små løg delt i stykker og 5 gulerødder.

Jeg afpudsede ryggen. Måske er du så heldig at det er gjort, men det er sjældent -  ofte må du selv gøre det. Ryggen består af to mørbrade, akkurat som en svine- eller oksemørbrad er der en sene som går langs mørbraden, den skal af. Ellers opleves kødet meget sejt, selvom det er smørmørt.
 Du kan se her hvordan jeg nærmest trækker i senen, og kører en meget skrap kniv ned langs siden på den.
Det er lidt svært de første gange - men hvad pokker - alting er nyt på et tidspunkt - så gå du bare i gang.

Stil kødet i en varm ovn på 175* i knap 1½ time eller til kødet er 72*.
Lad det hvile mens du laver sovs. Det smager vidunderligt med en god svampesovs. Den laves fint af tørrede svampe, hvis det ikke lige er svampesæson.
Hvis du har lidt af krydresmørret til overs, så kom det i sovsen til sidst.

Server med gode salater, ris, kartofler og svampesovs.


onsdag den 27. marts 2013

Lækret nøddeknas med chokolade og kokos

Sådant et stykke lækkert knas er bare vidunderligt. Bare lige en mundfuld i skyndningen hvis blodsukkeret falder eller til en hyggestund om aften.
Dette er let og lækkert - og ikke helt skidt, sådan sundhedsmæssigt.

Tag en 100 g nødder og mandler og hak dem ikke alt for fint. Rist dem på panden.




Når de er godt ristede, tag dem af varmen og kom 2 spsk honning på. Det bruser op. Hvis honningen skal bevare de gode egenskaber, skal nødderne køle noget af.

Glat det ud på bagepapir.



Hak ca 50 g god mørk chokolade fint og drys det på den varme nødde/mandelmasse, og smør den varme chokolade let ud, drys med kokos på den ene side.
Skær nøddemassen i ruder mens den stadig er varm med en skarp kniv.

Gem i en kagedåse og spis når du har behov.

søndag den 24. marts 2013

Roulade - en klassiker

Ok - jeg vil gerne indrømme det - jeg ser madprogrammer - også af den dårligere slags. 4 stjerner, Masterchef - og Gordon Ramsey der kaster køkkentips over det hele - og de gode af slagsen. Da jeg så Masterchef den anden dag, lavede de roulade.
Så tænkte Camilla efter. For var det ikke noget med, at hun havde læst en opskrift på roulade uden mel? Var den ikke lavet på kartoffelmel?

Og jeg havde, næsten, ret. For der skulle kun 1 spsk mel i - så jeg ændrede jeg bare.

Ingredienser:
3 æg - delt i hvider og blommer
125 g sukker
50 g kartoffelmel
1 spsk glutenfrit mel - brug hvad du har
2 tsk bagepulver - husk at få klumperne væk
50 g smeltet smør (hold de hvide tilbage) eller 50 g smagsneutral planteolie
knivspids salt

Sådan gjorde jeg:
Pisk æggehviderne med saltet til de er virkelig stive.
Pisk sukkeret med lidt af gangen til det er helt opløst
smelt smørret.
Vend begge slags mel og bagepulveret forsigtigt i og vend også det smeltede smør/olie i.

Smør dejen ud på bagepapiret så det er jævnt.
Bag i en varm ovn på 200* i 8-10 min.
Vend rouladebunden ud om vendt på et sukkerstrøet bagepapir.
Kom lidt vand på bagsiden, og træk forsigtigt bagepapiret af.

Smør det ønskede fyld på - jeg brugte en hjemmelavet brombærsylt og en hjemmelavet jordbærmarmelade.
Og rullede derfor forsigtigt rouladen.


Det er slet ikke så svært som man tror - og det smager vidunderligt!








søndag den 17. marts 2013

Koteletter i fad


Jeg gjorde:
2 koteletter brunet på panden med salt og peber
½ løg og et fed hvidløg brunet efter følgende med 1 stor tsk paprika
1 snittet rødpeber/snackpeber
3 champignon snittet
lidt bacon eller tørret skinke (jeg har en tør skinke i spisekammeret)
et skvat fløde


De fint snittede grøntsager kom i bunden af et lille ovnfast fad, korteletterne ovenpå, og fløde på. Salt og peber.


Jeg har frosset mine. Jeg fandt 1 pakke, stødte men friske fad koteletter i containeren, det betød 3 middage i fryseren, så nu venter vi bare på hvordan det bliver.
Jeg fandt alt det ovenfor, undtagen bacon,løg og hvidløg - resten er "skraldet".