torsdag den 27. december 2012

Bøf Wellington





Hvis du ikke har gjort det, sidder du snart og gennemgår menuen til nytårsaften. Sidste år gik vi all in - vi fik Bøf Wellington. Det var vidunderligt og rigtig rigtig sjovt at lave - da jeg havde fundet fidusen vel at mærke. Og her skal lyde en stor tak til Malou fra Klidmoster fordi hun trods travlhed og ondt diverse steder havde overskud til at tippe mig til den seje Gordon. Og tro mig, han kan meget mere end at kaste med ord og knive. Tjek dette super indlæg på You Tube - du behøver intet mere for at se hvordan din perfekte Bøf Wellington skal være - og den kan laves om formiddagen hvilket gør at det hele bliver meget mere afslappet senere på dagen.


Er den ikke smuk?

Og så kan jeg smide en bombe - jeg orker ikke i år. Jeg orker ikke det store ræs, og det gør min nytårsklub heller ikke. Vi har det ikke i os i år, vi kan ikke stå i fond 4 dage før, og vi orkede ikke drøftelserne om menuen, og rodet, og indkøbene. Måske er det gastronomisk blasfemi, men i år bruger jeg krudtet på at lave en quiz til både børn og voksne - og mit elskede tantebarn Veronica har bestilt en kategori med Peter Pan -  som hun sagde glad sagde  - "der kan jeg bare alle spørgsmålene Tante C".

Så der bliver ingen fin forret, og ingen Bøf Wellington til os. Vi bukker og skraber for Mefisto, der er stilsikker - og allergisikker, og som har overenskomst, og ringer tilbage når jeg mister overblikket.

Rigtig god nytårsaften - om du går All-in, eller du smider fødderne på køkkenbordet og gør som mig - accepterer take-away. Må du nyde hvert minut!


lørdag den 15. december 2012

Vildtfrikadeller


Tag noget hakket vildt, rør det godt med rosmarin, salt, peber også gerne noget knust enebær. Lad det hvile i ½ time og form farsen i små frikadeller og omvikle med bacon, steg og server med rødkålssalat og vilde ris.


CO2 venligt, sundt og lækkert.

Velbekomme.

mandag den 10. december 2012

Vildtgryde med sennep


En lækker vildtgryde - hurtig og meget lækker. Den tager faktisk ikke mere end ½ time alt i alt.

Ingredienser:
En dyrekølle eller et par vildt steaks skåret i grove tern
1 dl sennepspulver
3 fed knust hvidløg
2 gulerødder
1 spidskål eller grønkål

evt lidt fløde eller soyafløde

Sådan gjorde jeg:


 Skær sene og evt fedt væk


Og skær så du har nogle gode store grove tern. Det skal være den møre del, da retten kun lige skal stege igennem.


Kom 1 dl sennepspulver godt ind i kødet, sammen med salt, peber og knust hvidløg.
Steg kødet godt brunt på alle sider.
Skrald og skær gulerødderne i skiver, rens og snit spidskålet fint. Svits gulerødderne i kort tid til de er møre men ikke bløde, vend kålen i så den lige klapper sammen.
Alt efter temperament - hverdag eller fest, kan der kommes et godt skvæt fløde på til sidst.

Serveres til velkogte brune ris, asier og evt en god salat.  


fredag den 7. december 2012

Pommenikler - en skøn småkage

Min gamle, kære afdøde mormors ynglingssmåkager er pommenikler. En ældre sag af en småkage, som er gået i arv i min familie.
Det er faktisk en nem lille sag, og jeg forstår til fulde hvorfor den var så populær.

Ingredienser:
2½ dl sukker
2 æg
5 dl mel
en stor håndfuld fint hakkede mandler
1 tsk hjortetaksalt (giver en god sprødhed)

evt lidt reven skal af lidt citron eller lidt kardemomme.




Pisk æggene hvide sammen med sukkeret, rør  æggene i et ad gangen.


Bland mandler, mel og hjortetaksalt i, form som aflange brød - der kan være 3 brød på en plade, bag i ca 10 min så de endnu ikke har fået ret meget farve, ved 200*


Tag småkagebrødet ud af oven, og skær dem mens de stadig er varme i små snitter på ca ½ cm.


Tør dem derefter på 100* i et lag så de er helt tørre. Spise til kaffe, gløgg og andet skøn hygge. Giv du dig bare i lag med en småkage af ældre karakter, den er lækker og nem, og har kant - og så er den ikke mangen til det alle de andre har med...

onsdag den 5. december 2012

Æbleskiver - gluten og mælkefrie

Jeg elsker jul! og julehygge, småkager, gløgg og æbleskiver. Jeg elsker julekalender og julesange og and, og gås og stearinlys.
Men det er en voldsom udfordring når man ikke tåler mælk og meget dårligt gluten. Så jeg har forsøgt mig - og med succes.

Her er Fru Plums æbleskive opskrift - med et tvist, nemlig uden mælk og gluten.
(og ønsker du den med gluten så tjek her...)

Ingredienser:
3 æg - delt i blommer og hvider
1 spsk rørsukker eller palmesukker
3 dl "jyttemel"
3 dl soya eller rismælk
60 g smør, smeltet uden det hvide mælkeprotein eller 1 dl majs eller rapsolie
15 g gær
1 tsk revet øko citron
1 tsk kardemomme - gerne frisk kværnet, som fåes som grønnes kapsler i etniske butikker
1 knivspids salt

Sådan gjorde jeg:
Pisk de 3 æggeblommer helt lyse med sukkeret, smelt smørret og hold det hvide tilbage, kom i mælken og rør gæren ud i væsken med salt, citron og kardemomme.
Rør væsken i æggene og rør "jyttemelet" i.
Vend de piskede æggehvider i, og lad stå i ½ time.


Varm en æbleskivepande op med fedt, svine eller palmefedt og lidt smør og steg æbleskiverne godt.

 

OBS:
Jyttemel giver denne her særlige æbleskivestruktur og opskriften kan sagtens laves som såkaldte "brunch"pandekager.
Jyttemel er glutenfritmel som blandt andet er lavet af boghveder, og kan fås i velassorterede helsekostbutikker og i en del almindelige Brugsen-butikker.