onsdag den 31. oktober 2012

Hyldebærsuppe med nøddeknas

Hyldebærsuppe er en skøn og god vinterdessert, eller en varm gang weekendeftermiddagsmad. Det er slut nu med at samle selv.
Men havde du - så kog nogle hyldebær - eller køb en god saft og jævn med majsmel eller helst kartoffelmel - husk at kartoffelmel ikke må koge.

Rist nogle nødder - eller mandler. Hak dem groft og kom en god klat honning på.
Server suppen med nøddeknasset i midten - og evt en kugle is eller en klat flødeskum.





Nemt og lækkert.

mandag den 29. oktober 2012

Stegt dyrekølle



Den perfekt stegte dyrekølle fandt jeg i denne biblioteksbog. En rigtig god kogebog, plain and simpel. Ingen dikkedare - men Merete Harrsen kan sit kram.
Jeg må eje denne bog - nu har jeg lavet elsdyrragout - på rådyr, og stegt hals, og bov fra samme opskriftsbog. Og selv om jeg er vild med både Meyer og Plum, så er vildt altså ikke deres stærkeste side.
Her skal man blot følge anvisningen.

 Et stykke kølle
 En pasta af smør, hvidløg, peberkorn og salt
 smør godt ind
 Kommes i en bradepande med æbler og løg


Og så en tur i ovnen til stegen har nået en kernetempratur på 65*, det tager ca 3 kvarter. God fornøjelse.

lørdag den 20. oktober 2012

Fødselsdag, godt vejr og gode gaver





 Det var min fødselsdag i går - en skøn dag med masser af sol, hjemmelavet smørrebrød og lammekølle, som jeg nok skal skrive om en anden dag.

Jeg har før fortalt om mine vildt leverancer, og om at der mangler gode opskrifter i mine elskede kogebøger fra Meyer & Plum, og om at min søde kæreste havde lånt "Helt Vildt - kogebogen" af Merete Harresen, og genlånt den adskillige gange. Og nu fik jeg den!
Den kan anbefales! Faktisk, hvis du har din egen måde at skaffe dig vildt på, så kan du ikke undvære den.

Og så har jeg længe haft lyst til at dykke ned i det lille glas med ansjoser - og se hvad jeg fik. Ansjosbogen - 66 opskrifter med ansjoser. Ikke mindre.


søndag den 14. oktober 2012

Pære-polenta kage

Endnu en festkage uden gluten og mælk - er det ikke herligt? Denne gang med polenta. Jeg lader kogebogen tale:


Så skrællede vi pærerne, og lagde dem i et smukt mønster nederst i skålen, da det er en up-side-down kage.




En lind dej hældes over og bages.

Nå den er bagt overhældes den af en sirup med pærestykker - det er en meget volumenøs kage, og egner sig til fest og ikke til hverdag. Men hvem vil ikke gerne have en fest og en fest kage en gang i mellem?


fredag den 12. oktober 2012

Efterår

Som det rusker, selv musedræber-katten Luna, som er den største udekat er begyndt at ligge på sofaen når jeg kommer hjem. Hendes pels er ved at blive lang og hun åbner kun det ene øje på klem for at holde øje med om hun bliver aet nok.

Efteråret bringer som foråret, opgaver, geoginerne bukker snart under for frosten, og de sidste tomater skal plukkes og de grønne syltes. Potter skal gemmes væk og pelargonierne skal sammen med kasserne med geogineknolde stilles i kælderen.

Og så har jeg fået post, eller retter pakke. En sådan fødselsdagsgave, til mig selv, fra mig. 300 tulipanløg, i tre forskellige farver. For efteråret rummer allerede drømmen om foråret, og allerede nu skal vi tænke over hvor vores øje drives til april. Og jeg elsker løg, jeg har endnu ikke oplevet at have nok, så i dag kom pakken med 300 løg. Det er herligt.

Hvordan mon det går med dine forberedelser til vinteren? Får du syltet? Og bagt? Gravet og rumsteret? Mærket den tunge våde fornemmelse af jord på gummistøvlerne og huden som brænder af timer i blæsten? Får du samlet dine eller naboens æbler?

Det er ingen hemmelighed - jeg elsker efterår!






onsdag den 10. oktober 2012

Tørrede nektariner - ferskner

 Tag en god håndfuld modne lækre nektariner
 Pil skralden af eller lad den side
 tynde skiver og på bagepapir - tør dem på minimum varme til de er helt tørre og seje.

lørdag den 6. oktober 2012

Hasselnøddekage med æbler


Jeg har skrevet om mine nedarvede opskrifter før,  det er en fryd - hver gang. For de er afprøvede i generationer og så minder det mig om hvad jeg kommer af.

Denne her glutenfrie nøddekage er baseret på min mors mosters klassiske æblesandkage. En opskrift som er blevet bagt i tusinde i min familie. Jeg er ved at finde ud af afkrogene i opskriften.
Her kommer en udgave som mere ligner et stykke konfekt, en varm nøddekage fyldt med fedme og smag. Den var helt igennem en vidunderlig oplevelse. Og bestemt ikke sidste gang at jeg forsøger mig med den.

Jeg gjorde:

150 g smør piskes/røres med
2½ dl sukker - her brugte jeg palmesukker, fordi jeg har læst at det der gly-mo-tal skulle være bedre - altså en kage med sukker som er knap så usund? hmm.... Men om ikke andet så smager palmesukker altså virkeligt godt. Det jeg havde fundet var mørkt og tørt og købt i min lokale kineserbutik lige ved karateklubben

Dette skal piskes hvidt - det tager tid, så lav du noget andet i mens røremaskinen kører...

2 æg piskes i et ad gangen så det optages i smørblandningen.



Jeg malede 120 g hasselnødder med skrald og det hele
+ 100 g brun hirsemel og 30 g lækket økologisk kokosmel som jeg har fra helsekosten.

 

(Hvis du og din familietåler mel, så brug 150 g malede hasselnødder og 100 g alm hvedemel og husk denne opskrift hvis du få gæste med glutenallergi - så vil de bliver meget glade!)

røres forsigtigt i med 1 tsk vaniljepulver og 1 dl soya/alm mælk

Vippes over i en springform, dæk med de skrællede æblebåde, drysses med kanelsukker og bages ved 200* i 3/4-1 time.



Køles af - denne kage smager klart bedst afkølet.

mandag den 1. oktober 2012

Kokos-chokolade is med brombær coulis


Kokosis:
1 ds øko kokosmælk lunes
15 g chokolade smeltes i kokusmælken
2 store spsk røres i
1 spsk honning røres i efterfølgende

køres til en choko-is-creme og fryses lidt mere.

Brombær coulis:
Rens forsigtigt brombærerne, drys med rørsukker så bærene safter.
Varm brombærerne op til lige omkring kogepunktet, mos lidt så de fleste bær er hele, men der også er lidt mos, så har du en lækker coulis - frugt sovs til din is.

Scoop isen op, anret kugler med coulis og en lille småkage. Jeg havde bagt en sprødmandel-ting, men jeg har ikke opskriften da det var et mislykket forsøg, som kom til at smage fantastisk...


Isen her er mælkefri, og det gør at mælkeallergiker også kan være med. Og jeg synes at denne her er det tætteste jeg er kommet på at få "rigtig" flødeis, noget man godt kan savne når ens mave er uvenner med komælk.