onsdag den 28. marts 2012

Pizza


En fantastisk pizza blev der sagt herhjemme, og den skulle være blevet bedre til dagen efter.

En god blød dej med både lidt gær og lidt surdej, og godt med havregryn i.

En tomatsovs af henkogte tomater fra haven ala Camilla Plum, en af de sidste glas, som jeg blot blendede.
Du kan også lave en enkelt tomatsovs af lidt fint hakket løg og hvidløg som steges møre, og en dåse gode flåede tomater koges i.

Tomatsovsen lægges på i et ikke for tykt lag. Der på revet ost, fine skiver tynde løgringe, tynde skiver chorizo, grøn peber og lidt skinkestrimler og små totter mozzarella, brie eller gogonzola ost.
Så i hed ovn, på en hed bageplade eller allerhelst en meget varm bagesten.

Tips:
Jeg havde fundet følgende på mit sidste skraldetogt; mel, brie, løg, skinkestrimler, grønpeber, hvidløg.

lørdag den 24. marts 2012

Mørk risotto med grønkål, balsamico og oksekød


Jeg har til min fødselsdag fået en lille fin kogebog med risotto opskrifter, og har det sidste ½ år været i gang med opskrifter på mange forskellige måder. Og denne her gang er første gang hvor jeg har lavet en mørk risotto - med balsamico i stedet for rødvin.

Udfordringen med risotto er at det er vanskeligt at få nok grøntsager i. Jeg har fundet ud af godt med løg fungere fint. Omvendt er risotto en god reste-ret, så må man spise en salat til.

ingredienser:

3 løg
5 fed hvidløg, lidt mindre hvis du ikke er til så meget
2 dl risottoris
2 store håndfulde grøntkål eller 4 håndfulde spinat
2 store spsk balsamico eddike eller 2 dl rødvin
god grøntsagsboullion
en rest god oksesteg.

reven parmasan eller manchego, det bruger jeg da komælk ikke er godt i min mave


Sådan gjorde jeg:
Løg og hvidløg snittes fint og steges gennemsigtige uden at blive brune i god olivenolie, risene puttes i og blancheres med til de også er blanke med en lille hvid kerne.
Hæld eddiken og lidt af boullionen i, og spæd langsomt op og gentagende gange op med bouillion indtil du har en god tyk grød og risene er møre. Det er lidt forskelligt hvor lang tid det tager.
Grønkålen dampes med i den sidste gang bouillion og oksekødet skæres i tern og varmes i risen.
Serveres med et godt brød til - eksempelvis et grydebrød


En mørk rødvinsotto er ikke så smuk som en hvid, så måske er det ikke den du skal serveres til gæster - men den smager virkelig godt.

Tips:
Gem evt en rest fra en fest i fryseren til denne ret.
Jeg vil også forestille mig at en vildt risotto på samme måde vil være godt, med en god fond af afkogte vildt ben, og så en rest mør steg i.
Det skriver jeg om så snart jeg har fået det lavet, jeg har jo et par køller i fryseren.

søndag den 18. marts 2012

Madplan uge 12 + 13


Hvis jeg skal have livet til at hænge sammen, og prøve at få så lidt madspild som muligt, så er madplaner et vigtigt element. Disse to uger er ikke det største hit og store kogekunst - men sådan er livet jo også ind i mellem.


I morgen skal vi have æggekage af nye frisk æg fra mine Gokke-lokker.

lørdag den 10. marts 2012

Katten holder havedag

Jeg har tre skønne katte, som er meget forskellige. Min døve hvide kat, som er gammel og har gigt i bagkroppen, som elsker at sidde midt i salatbedet og blot nyde synet af "ude". Min lakridsfarvede ude-jægerkat. En kat som tager et utal af mus, og har taget en stor harekilling. Og Soya min killingekat, hende som stadig leger, og hader sne og elsker at være sammen med os mennesker.
Igår i haven så var så ude på sjov. En musvit så hun...










torsdag den 8. marts 2012

En forårsdag i Viby haven

I weekenden var der mulighed for en hel dag i haven. En skøn dag, fyldt med bål, kaninmøg, nedklippelse af stauder, kaffe og sol i ansigtet. Se disse skønne billeder... Senere sad jeg med min potmaker og fabrikerede til såning. Og her i ugen fik jeg så en hel kasse med guld fra Camilla Plum. Uha det er skønt med forår.







Frugtsalat eller gammeldags abemad


En god gammeldags frugtsalat,eller som det hed der hvor jeg er vokset op - abemad. Jeg synes ikke at frugtsalat er noget værd uden bananer, så start ikke uden du har nogle.
Du kan altid pimpe den op med chokolade eller nødder - frit valg. En god ting til brug af frugt som er lidt over dato.

Og skulle du have lidt til overs, så blend det med lidt mælk og frosne bær og vupti - en stop spild af mad smooties :-)

lørdag den 3. marts 2012

Madstafetten: Bagt torsk med frisk ost, ærtecreme og kartoffeldutter, svesketrifli


Så er jeg klar med det hele til madstafetten. Jeg havde fået følgende råvare fra
Jeg havde i madstafetten fået både rugbrød, torsk og phillidelfia ost i mine råvare. Da jeg ikke tåler mælk, har jeg fået lov til erstatte det med frisk gedeost.

Jeg gjorde:

Rugbrødscroutoner:
2 fed hvidløg
en humbel gammelt rugbrød i mindre tern

Svits hvidløg i rigeligt god olie

rist rugbrødstern til de er lækre gyldne.

Stilles til afkøling

Torsk:
et stykke torsk, sej eller anden torskefisk
3 store rødløg eller 4 mindre
1 fed hvidløg i fine skiver
en stængel frisk basilikum, kan snildt erstattes eller udlades
frisk ost
salt og peber
rugbrødscroutoner


Sæt to stykker sølvpapir sammen ved at bøje siderne sammen, smør sølvpapiret med lidt olie. Jeg havde en del skiver rødløg til overs, som kom på som bund sammen med lidt thaibasilikum som jeg også havde til overs fra tidligere. Læg fisken på bunden af løg, hvidløg og basilikum, smør ost på og brødcroutonerne hen over. Jeg lagde det kun på halvdelen, da jeg var usikker på om hele hustanden ville kunne lide det.
Og ja, jeg kunne lide det, den anden halvdel kunne ikke.
Fisken fik 10 på 220* og kartofeldutterne fik lige lidt grill til sidst, men ellers var det færdigt på samme tid.

Kartoffeldutter:
en rest kartoffelmos, min var en god grov en med masser af selleri og persillerod
en god klat frisk ost
1 æg
salt og peber

røres sammen og sættes på bagepladen v. 220 grader i ca 10 min.



Ærtecreme:
200 g gode frosne økoærte
en lille klat frisk ost


ærterne koges, blendes og smages til med salt, peber og frisk ost.


Jeg laver det tit uden osten, men da det var i mine råvare fra madstafetten, så kom det i. Det smagte godt, men ikke hver gang vil jeg gøre det.
Det er en skøn måde at få grøntsager på, og kan sagtens gøre det ud for sovs, en sovs hvor man vitterlig kan spise alt det man kan.
Jeg kommer lidt god helseboullion i når det koger, men har du kun sådan nogle hæslige maggi-knorr ting - så lad være. Det er synd for dig,- og ærterne.

Serveres i en skøn forening, grøntsager og fisk forklæd i hinanden - vola 6 om dagen.


Bingo: rugbrød, frisk ost og torsk.
Så må vi se med sirup og kagecreme, hvordan det kan tilføjes.

Til dessert kunne man servere:

Svesketrifli


et par gode håndfulde svesker lægges i blød, og koges til en lind grød






en kagecreme, som jeg lavede på glutenfri og mælkefri
1 æg, 1 dl soya mælk (hvis du bruger den blå med vanilje behøver du ikke mere sukker) en spsk sukker og 1 spsk majsmel
koges igennem og smages til med vaniljesukker



rugbrødscroutoner steges i smør og ristes med lidt sukker.

Lægges taglagt med creme og sveskegrød.


og toppes af med en appelsinsirup, sirup kogt ind med appelsinsaft og vanilje.



Værsko - smagfuldt, sundt og alle ingredienser brugt.

Og de råvare som jeg sender videre er:
tørrede svampe, flæk ærter (om de er gule eller grønne er et fedt) løg, kogekød som oksespidsbryst, svesker