tirsdag den 28. februar 2012

Smug kig ind i madstafettens slutfase - men hvad er det?

Jeg har lavet det hele, og med godt resultat, jeg har bare ikke haft tid til at lægge det ud...

Men hvad tænker du det er ?


Så madstafetten bliver sendt videre i weekenden...

søndag den 26. februar 2012

Et forårs blik i haven

vi var i haven igår, fik ryddet lidt op efter "hvad sneen gemte", fik nydt solen, med kaffe, katte og vasketøj. Vi har været så heldige at få min venindes datter og mit elskede tantebarn Veronicas kanins lort, som er spredt ud til jordforbedring og gødning. Tak Veronica.

Her er lidt stemning fra vores by have, lige midt i Viby J.








Kyllingesalat


Jeg havde en rest kylling, og ville lave en lille salat til frokost. Den kunne også lægges ind i en bolle tilovers fra du har lavet burger, eller i mellem to stykker godt ristet brød. Digt selv videre.

Jeg gjorde:
pillede kyllingekødet fra og skar det i mindre stykker.

Et lille stykke selleri og en persillerod, begge i små terninger, gives et lille opkog til de lige er møre, køles af og blandes med dressing og kyllingekødet.

Rørte en dressing af:
1 stor spsk mayonaise
1 stor spsk dijonsennep
lidt honning
salt og godt med frisk kværnet peber

fredag den 24. februar 2012

Langtidsbrasseret hjort, vildt på den nemme måde


Sådan gjorde jeg:
En rådyr eller hjortebov, skæres i store klumper.
4 store løg skæres i kvarte
1 helt hvidløg pilles
2-3 æbler, det må godt være de gamle gemte hvor du bare skære pletterne af.

Marinade:
et stort stykke frisk ingefær rives
1-2 spsk oustersauce
1-2 spsk soya sauce
3 fed presset hvidløg
en knivspids eller en tsk cayennepeber, alt efter ønsket om bid.
1 dl god oliven eller rapsolie

Pisk marinaden sammen og gid det godt ind i de store stykker rådyr, put kødet sammen med æbler, løg og hvidløg på en bradepande og giv stykkerne 2-3 timer ved lav varme -150-160*. Rod lidt rundt i det ind i mellem.

Jeg fik desværre ikke taget billeder af det færdige resultat, men jeg vil klart lave dette igen. Det er helt vildt (ha ha) godt med ingefær og vildt. Og noget jeg selv har fundet på og slet ikke læst noget sted.
Fru Plum, var vejledende endnu engang - tak igen igen.

mandag den 20. februar 2012

Madstaffenten går i øvelseslejr

Så fik jeg mine råvare fra Vores mad, og gik allerede i gang igår, mandag er vores fiskebil nemlig på Viby torv, så det var en alletiders chance til få afprøvet min torsk.

Og ikke fordi jeg skal lægge hele min menu ud, men det blev faktisk ok. Bagt torsk i sølvpapir oven på skiver af løg, og lidt af den der philidelphia ost (jeg brugte nu fræk som jeg er den friske gedeost). Gemalen kunne bedst lide torsken ude, og jeg kunne bedst lide den med...)

Hvis du har lyst til at være med i Madstafetten - så klik dig ind på denne her dame - en sej kvinde som virkelig tryller med råvarene på sit køkkenbord. Og så er hun kvinde for udfordringer og nye måder at tænke på. Et rart bekendtskab som netop kom - her i blogverden.

søndag den 19. februar 2012

Æblesmør


Jeg troede egentlig at jeg for længe siden havde udgivet dette indlæg om æblesmør, men det må være glippet i forbifarten. Men her kommer det.

En stor gryde fyldes med rensede og skiveskårne æbler, 3 spsk kanel, 3 stjerneanis og lidt vand til at starte processen.
Lad det simre til æblerne bliver til lækker tykt flydende, brunt og velduftende krydret "smør".
Det tager lang tid, og forlad ikke komfuret i for lang tid af gangen, dette er ikke den store kunst, men du skal være nærværende og have gooood tid, hvis du tager dig tiden vil du belønnet med denne helt særlige smørrelse.

Du kan bruge den mellem sirupslagkagebundene, i fastelavnsbollerne, på brødet, til vaflerne eller æbleskiverne.


Her er æblesmørret halvvejs, så "lidt" mere tid, så bag du bare et par boller i mellemtiden...

Madstafetten er nået Viby J

Jeg er så heldig at være en del af et skønt mad og have-blog netværk. Og nu har jeg fået en madstafet fra Nina fra Kunster på Køkkenbordet. Hun laver dejlig og sund mad, og et sted man altid kan vende hen enten hvis man mangler inspiration, eller bare en søndag har brug for en god fortælling og dejlige billeder.

Madstafetten går ud på at Nina har en række madblogskriver som har meldt sig til udfordringen: at modtage og give råvare til hinanden, (online) og så lave mad ud fra de 5 råvare man får tildelt.

Jeg har fået følgende:
Sirup, torsk, rugbrød, philidelpiaost og kagecreme.

Jeg har forhørt mig om jeg må erstatte osten med en anden frisk ost eller om jeg skal bruge den originale amerikanske, da mig og komælk ikke er gode venner...
Jeg vil hellere bruge denne - nu får vi at se hvad svaret bliver.




Og sirup? tænke tænke... men tror allerede jeg har et bud...

Følge mine anstrengelser i næste uge. Madplanen siger i forvejen fisk i morgen, og havde planlagt sej, men torsk og sej - same same.

Tak Nina for at jeg må være med.

Tjek evt også Fenjas blog med hendes udfordring på Fenjas mad.

fredag den 17. februar 2012

Svineskank med auberginer, bananløg og hoisinsauce


Det er jo ingen hemmelighed at jeg elsker Camilla Plums madlavning og opskrifter. Jeg mente at jeg havde en svineskank i fryseren, og jeg havde noget aubergine fra en skraldetur, en fra Føtex, og så fandt jeg denne opskrift på side 87 i Mors mad. Af alle hendes kogebøger, holder jeg nu mest af denne. Den er for mig essensen af hende selv. Så enkel og så svær i et. Legende let, og alligevel så udfordrende. Tak.

Men svineskank var det nu ikke, hvad det så var, det aner jeg stadig ikke. Det så ud som en svinekam uden svær. Men behandlingen blev som denne opskrift på side 87, for det havde jeg bestemt mig for. Og sådan skulle det værre.


ingredienser frit efter fru Plum:
1 stk svin, godt stort (fru Plum brugte 2 skanker til denne portion)
1 aubergine
4 store løg
1½ dl hoisinsauce (fåes i etniske og kinesiske butikker)
2 spsk brunt rørsukker
1 spsk sirup
2 stjerneanis
1 stang kanel
1 laurbærblad
et stykke appelsinskal, øko og ikke sprøjtede
1 spsk kommenfrø
2 tørrede chili uden kerne (det blev lidt stærkt, men faktisk ret godt)
4 skiver ingefær
et skvat soyasovs

skær auberginer og løg i gode store stykker.


rist krydderierne på en varm pande.


bland hoisinsaucen med 1½ dl vand (jeg brugte en slat kaffe jeg havde i stedet),
sammen med de ristede krydderier.


Hældes over kødet, steges den første ½ time ved 200* forvarmet ovn, skrues ned på 165* til det er færdigt, Fru Plum skrev ca 2 timer, mit fik 3 timer, og det var lidt skævt tidsmæssigt. Jeg tror at min ovn varmer lidt for lidt lige der omkring 165-175* så næste gang vil jeg skrue lidt op.




Jeg synes det er dejligt at vi, når det er muligt, genindfører søndagsmiddagen. Den hvor vi mødes med familien, og spiser den gode rolige middag. Skulle du gøre det en dag, så vil denne opskrift være fremragende til det.
Og skulle du også have lyst til at tjekke Fru Plum lidt efter, så prøv hende og hendes mand Per Kosters hjemmeside fra Fuglebjerggård.

mandag den 13. februar 2012

Nem marcipandessert på under 5 min - børnevenlig


Skulle du savner en ultra nem dessert, så små et par små forme med lidt smør, hæld lidt blandet frugt i og drys med lidt kanel og sukker hvis du kan lide det lidt mere sødt.
Riv noget marcipan over, og giv det 10-15 min i ovnen på 200* eller lad det stå i eftervarmen efter en god middag med noget i ovnen - vupti, super nem,lækker og børnevenlig dessert.

Jeg toppede desserten med lidt cashewnødder. Brug også gerne andre typer nødder.

Denne her gang brugte jeg en gammelt æble og nogle frosne jordbær og brombær. Mums.
En sund og lækker måde at få 6 om dagen :-)

søndag den 12. februar 2012

Morgenpandekager


Jeg elsker pandekager. Hvilken som helst for som bare ikke indholder gluten og mælk. Og jeg fundet en skøn og nem måde at bruge en rest grød OG få dejlige varme pandekager til morgenmad.

Hvad:
en rest grød
1 æg
lidt ekstra soyamælk, komælk, en slat gammelt the (kvædethe smager også godt i pandekager)
lidt majsmel eller hirsemel, boghvedemel eller andet ikke gluten, og kan du tåle det, så brug bare dit almindelige mel.
lidt natron eller bagepulver
2 tsk krydderier efter smag, kanel, vanilje, kardemomme

røres sammen og steges i små klatter på panden.

Jeg var så heldig at købe 4 bio øko granatæbler som gav nogle dejlige kerne til denne morges morgenpandekager.
Men en gammel moden banan moset i dejen giver sødme.

Tips:
Jeg er begyndt at koge min grød i microovnen og det jeg ikke får spist op, gemmer jeg og laver pandekager når der er nok, og når jeg gider. Det er utroligt nemt og en dejlig måde at starte morgen på.

lørdag den 4. februar 2012

Snehaven


Solen skinner klart og smukt i hulet gennem mine genboers hus.


Fuglenes overdækkede take-away-café.


Tænk - jeg har stadig æbler fra mine ture til den hemmelige æblehave,og de som er lidt rådne får solsorterne - den fordeling er vi vist ret enige om.


Grønkålen står grøn med sin hvide vinterfrakke - og så er der lidt til vores hare som løber rundt her i vores villahaver inde midt i Viby J.


Forhaven med viplen hængende næsten slap ned, i den stille klare frostmorgen