onsdag den 31. august 2011

Grønkål - som bund i en god salat

Kål er svært for maven at optage, derfor kan det være en god idé at "snyde" lidt eller at bruge lidt bio-kemisk viden, for at få mælkesyrebakterierne frem, med æltning af kålen i salt.


Skær grønkålen fint, og hæld den op i en skål, tag en spsk groft salt over, og "ælt" med dine fingre salt og kål sammen. Efter lidt tid vil din kål safte. Mens kålen hviler en ½ time laver du dressingen.

Dressing:
1 stor spsk mayonaise
1 lille spsk god dijonsennep
1 tsk honning
1 tsk ouster-sovs
1 spsk god lys eddike
frisk kværnet peber

Vask kålen for salt, og tør den godt ved at knuge den i et rent viskestykke.
Hæld dressingen over den tørrede kål, og vend rundt. Kålen kan nu serveres, men kan også gemmes i mange dage, hvis du holder den køligt. Du vil opleve at smagen ændre sig, og til det bedre.

Du kan skære soltørret tomater i, ristede mandler og lidt timian for at friske den op.

Du kan lade være med at "ælte" og salte kålen hvis du laver kålen flere dage i forvejen, på den måde vil mælkesyrebakterierne komme frem af sig selv. Det er dem som har den gode smag, og som gør at vi kan optage næringen i kålen langt bedre end hvis vi ikke ælter den eller lade den stå.

Tips
Du kan gøre det samme ved hvidkål, og andre former for kål

Tomater - syltede og lidt hengemt sommer på glas


Denne opskrift er mere en kærlighedserklæring til Camilla Plum og hendes måde at tænke opskrifter og mad på. Hun formår uden egoisme at dele ud af hendes viden og kærlighed til råvare og mad. Hun kæmper en kamp for ordentlige fødevare og os andres forvaltning af råvaren efterfølgende. At Live from Bremen synes hun er lidt pussig, tja - det er vel ok. Jeg synes hun er super sej. Og hun ved noget og kan noget indenfor det der med have og mad.


Jeg tog alle de tomater som var modne, mine er frilands og derfor er mængden ikke det vilde - men de smager. Der var små rib-tomater, stribede, blomme og helt almindelige. Puttede dem den i glas, hældte en god slat - god olivenolie på, og lidt basilikumblade også.
derefter lagde jeg låget forsigtigt oven på glasset - satte ovnen på knap 180 grade og ventede, til det boblede lystigt fra siderne. Tog glasset ud, skruede låget på, og så er det bare at vente til en kold og stormfuld januaraften, hvor der er behov for lidt sommer på glas :-)
Værsko, gå på torvet, brug dine egne, tig og bed dine venner om lidt tomater.
Lav så mange du når og kan, og du vil alligevel opleve at du ikke havde lavet nok.

lørdag den 27. august 2011

Crysantemum, hokaido og ukrudt

Hjemme hos os er vi tilhænger af ukrudt. Af flere årsager, både fordi jeg ikke orker hele tiden at have dårlig samvittighed, men også fordi alle insekterne elsker ukrudt. Men grænsen må sættes ved snerler - ikke pragt, men de ordinære. Og mit staudebed har mange, så mit spørgsmål går til mig, om jeg når at fjerne nem på denne side af valget. Jeg har nogle crysantemum som er overlevet fra sidste år - trods den voldsomme vinter. Hvis du ser godt efter har snerlen brugt sin evne til at komme til tops,via netop crysantemumen.


Når er her, synes jeg du skal se min lille opsats af kryddreurter og hokidogræskar - inden det hele bliver spist




fredag den 26. august 2011

En lækker svampesovs med kantareller

Vi havde ikke helt fået spist alle de kantareller, vi havde købt på torvet i sidste weekend. Lidt fjollet, for jeg elsker kantareller, og kan faktisk finde på rigtig meget at putte dem i. Men det har været en uge med udvalgs- og byrådsmøder og valg.Så det har været nap med tid og overskud til køkkenet.


Sådan gjorde jeg:
½ løg (jeg havde en lille rest fra en sildemad)
de tørrede kantareller som l¨i hjørnet af papirsposen fra torvet.
svitsede jeg i smør
2 tern fra den fond jeg lavede da jeg kalv sidst ude fra Bodil og Niels.
du kan også brug en terning, eller lidt godt fond på flaske.
kom i sammen med lidt balsamicoeddike


Det hele kogte lidt, og så kom jeg lidt soyafløde i. Men det er jo fordi jeg ikke kan spise mælk, så hvis du kan, så kan du bare bruge den rest fløde du har i hjørnet af køleskabet.
Det tog inden tid, og så har du en fornuftig brug af rester, ingen spild og du har pebet din fredagsmiddag gevaldigt op. Soyafløde har en fedt procent på 17, så det svare til almindelig cremefraise.

Jeg serverede sovsen til grøntsagspomfritter, (med de første rødbeder fra haven - mums) en hakkebøf og dampede bønner fra haven også.
Skønt herligt, og gennemført god måde at overholde 6 om dagen. Tror at du kan erstatte hakkebøffen med stegt kyllingebryst og måske også buffalowvinger ala "Grydesken"

torsdag den 25. august 2011

Et morgenstemningsbillede - eller to

Min pragtsnerle, som jeg sidste år tog frø af, og nu står smuk og blå hver morgen...
Jeg havde nogle ærter tilbage fra dem som jeg importerede forrige år fra London, de står smukt. Jeg må se om jeg kan lave ærter af dem selv, så jeg har til næste år.
Så kom geoginerne, trods dræbersnegle og for sent lægning af knoldene.



onsdag den 24. august 2011

Salat med persille og langtidsbagte tomater


1 stort bundt bredblader persille
20 halve langtidsbagte tomater
1 lille frisk gedeost eller en god feta(tebstrup har en super gedeost)
reven skal af 1/4 øko-citron

salt og peber

Hak persillen, noget fint og noget mere groft. Læg persillen på et smukt fad sammen med de langtidsbagte tomater på fadet, riv citronen over. Bræk osten i små stykker og vend det hel rundt med lidt af olien fra osten.

Server salaten sammen med en god bøf, af oksekød eller bønner.

Semi dry tomater - fra egen hånd - eller langtidsbagte tomater

Jeg havde en stor bunke tomater indkøbt på Torvet på Ingerslev. Mine egne er ikke helt i det antal endnu, selvom det begynder at hjælpe på det.
Sådan gjorde jeg:
Skar tomaterne i halve, dryppede lidt god olie på, og drysse lidt salt over også. Satte bradepanden i ovnen på knap 100 grader og ventede... Og ventede... til de så sådan ud og smagte skønt af intens tomat og sommer.
Se også opskrift på salat med tomaterne.

tirsdag den 23. august 2011

Et fantastisk spin(d)

I disse, vort lands så valgtilspidsede tider, hvor valgtrommerne dundrer hveranden dag, kan der ses spin overalt. Også i min umiddelbare nærhed... Jeg fandt dette ufattelige smukke spind i mit enebærtræ i går, en stille tåget morgen.


lørdag den 20. august 2011

Mosters Mirabellesandkage


I min familie har vi altid elsket at lave og spise mad. De første historier som jeg husker der blev fortalt om min oldemor, handlede om hendes evner i køkkenet. Blandt andet kunne hun nå to trin ned,i spisekammeret med strakte ben. Hun havde evnen til at lave de lækreste florlette kræmmerhuse med flødeskum og jordbærmarmelade, damen var en legende. Det samme gælder min mors moster, Asta. Hun kunne lave mad, og havde på et tidspunkt arbejdet i køkkenet, i det gamle Kellers Gaard inde midt i Aarhus. Denne opskrift er en som jeg har arvet af Asta-gennem min mor. Og den er bare god. Oprindelig er den tænkt med æbler - men nu er det jo mirabelletid, og jeg er sikker på at Moster, som hun blev kaldt i daglig tale, ville have været stolt af min opfindsomhed.

125 g smør
200 g / 2½ dl sukker
2 æg
250 g mel/5 dl
1½ tsk bagepulver
1 dl mælk (jeg bruger soya-rismælk da jeg ikke tåler mælk)

passende mirabeller, halverede og udstenede med et drys kanel

Pisk fedtstof og sukker hvidt. Giv dig god tid - det skal være hvidt. Pisk et æg i ad gangen, rør mel, bagepulver og mælk i, og hæld det i en springform. Læg de halverede mirabeller på dejen og drys med kanel.
Bag kagen ved 200* i ca 45 min (min skulle have 55 min)

Drys med flormelis inden den serveres. Nogle spiser flødeskum eller creme fraiche til, det gør jeg af sagens natur ikke.
Fedtstoffet kan af mennesker som ikke spiser smør, erstattes af en god økologisk rapsolie.

onsdag den 17. august 2011

Sensommerstegt flæskesteg


Faktisk er jeg ikke til ret meget svin, og slet ikke konventionelt. Jeg holder ikke ud at tænke på medicinforbruget og al den gylle på markerne. Derfor har jeg ikke spist svin i mange år, før jeg fik Nana Simonsens "Smag på Danmark". Her slår hun et slag for øko-grisen, det slag vil jeg gerne fører videre med denne opskrift.

Jeg stegte både nogle kartofler i bradepanden og kogte nye ved siden af - du bestemmer selv.

1 god flæskesteg (ikke kamsteg, der skal være noget fedt i mellem kødet)
4 dadler - for at få noget sødme
2 løg
4 fed hvidløg
10 kartofler

1 øl


Krydresalt:
1½ spsk salt
10 hvide peberkorn
1 stor kvist rosmarin
2 salvieblade

Kvas alt til krydresaltet i en morter, og smør flæskestegen ind i det. Jeg lod det trække et døgn. (Men det var faktisk fordi jeg havde glemt en aftale, og derfor måtte vente. Det kan man sagtens når der er så meget salt, så bliver det lige som at sprænge kødet).


del løg, kartofler og fed hvidløg i større stykker
Tør saltet af flæskestegen, og læg den i en bradepande så der er noget plads omkring. Fordel grøntsagerne og dadlerne i bradepanden.

Hæld en god øl ved - eller en rest og drik selv resten :-)

Sæt stegen i en kold ovn og sæt den på ca 140*, i 2½ time, de sidste tre kvarter inden du skal spise skruer du op på 200-220* alt efter din ovn, så stegen bliver godt sprød og brun.

Du kan også grille den i din kuglegrill, det bliver den også skøn af.


Server en god salat, grøntsagerne fra bunden og en gang ryste-ribs til. Se opskriften her på bloggen.
Du kan også lave sovs af den sky som er i bunden af bradepanden. Så skal du blot være opmærksom på om stegen tiden igennem skal have mere øl/vand.


TIP:
I stedet for dadler kan du også bruge en nektarin, nogle hindbær, blåbær eller æbler.

ratatouille - den simple


Ratatouille kan i sit væld af grøntsager være helt fantastisk, men rammer man bare lidt ved siden af med tilberedningen- hæsligt.
Til vores aftensmad tog jeg

2 store løg
2 fed hvidløg
5 gode solmodne tomater
2 mindre squash

rosmarin, salvie og oregano


svits løg og hvidløg til de bliver klar i noget god olie.
Skær tomaterne i gode store bidder og squash'ene i mindre og svits med.
Server til lidt fisk eller kød.
Så har du fået dine 6 grøntsager om dagen. Det er aldrig nogen skade til.

Du kan også sagtens lave en mere nordisk en, hvor du svitser noget selleri i også.

tirsdag den 16. august 2011

Oksekødssuppe i en ruf

Hjemme hos os skal det sommetider gå lidt stærkt. Engang imellem kryber også jeg, over hvor gærdet er lavest og køber fastfood... engang imellem. Men jeg forsøger at have noget i baghånden, derfor denne suppe, for jeg synes egentlig ikke meget om det der fastfood.

Jeg havde fået nogle ben i vores sidste ombæring af ko, den havde jeg kogt fond og suppe på, som jeg har frosset et par portioner til en håndevending.

Altså:
en portion nedfrosset suppe
3 gulerødder
toppene af 4 løg (det gør ikke noget at de er lidt visne eller grimme)
frosne kød og melboller

Varm suppen op.
Vask og snit gulerødderne, vask løgtoppene, pil det yderst af. Snit det grimme væk. Du vil finde ud af at der underneden faktisk er temmelig meget fint grønt. Jeg havde både nogle toppe fra røde og gule løg, det gav en smuk forskellighed.
Kog gulerødderne i suppen i 4 min, varm løgtoppene og de frosne boller op. De må ikke koge. De tager ca 2 min.
Voila - du har fast food, bare en sund, nem og billig variant.

Ok - jeg brugte købe boller, men vil næste gang jeg har mig en køkkendag vil lave mine egne til fryseren.

torsdag den 11. august 2011

Mirabellegelé og mirabellesaft


Jeg er så heldig, at i nærheden af hvor jeg bor, er der i år en mængde gode og velsmagende mirabeller. Skønne mørke røde nogle, som er gode til grød og til saft og til gelé. For de er faktisk ikke helt modne - så det er nu der skulle laves mirabellegelé. En smuk ting, som kan bruges til en brasseret steg eller en god bød med vintergrønt. Det er en måde at gemme sensommeren på, at putte den i små glas og gemme til en mørk, våd og kold efterårsaften.


Vi plukkede så mange bær som der kunne være i min gryde. Kogte det op, og lod det dryppe af til saft.
Smagte saften til med sukker, det er bedst at du smager dig frem. Jeg brugte 2½ kg sukker til 3 L saft.
Resten af mirabellerne lod jeg dryppe af til næste dag. Det blev til en kraftig smagende og smuk saft som jeg kogte godt igennem med sukker. Lavede geléprøven, som er at tage en kold tallerken og putte lidt af saften i køleskabet. Og kan du trække spor på tallerken, så er den kogt nok. Hæld på glas og vent med at binde til/sætte låg på, før geléen er kølet af. Sæt den på hylden, i spisekammeret, i køleskabet og vent til en kold november hvor du har langtidsbrasseret en god bov, og server så lidt gemt sensommer.

søndag den 7. august 2011

Brunch i Den gamle By

Idag var jeg i "Den gamle By", vi besluttede vi os til at prøve brunchen i Entré Caféen. Når man som jeg er mælkeallergikier og heller ikke er særligt gode venner med hvidt brød, så betyder det meget at din caféen kan ændre lave lidt på menuen.


Det var en skøn brunch, enkel og god. En lækker blandingssyltetøj lavet på jordbær, hindbær og solbær tror jeg, og blæedet så man ikke fik hele bær i munden. Det er smag og behag, men jeg kan bedst lide det sådan.
En god lille omelet, og det skal siges at tjeneren bemærkede at der heller ikke i denne ret, var komælk i.
En skøn lille frisk gedeost, jeg vil tro at det var den fra Tebstrup, med en lækker hybenpickles - lækkert. Af kød var der en varmrøget kold laks, og til min veninde var den rørt med flødeost - hun sagde den smagte lækkert. Laksen var anrettet med noget havkål/tang, det var lidt fad og ikke så interessant som det så ud. Udover laksen var der kold roastbeef med grov remulade pickles, kødet var mørt og pikles god og skrap.
Og lidt frugt og et stykke mørkt chokolade og godt rugbrød. Min veninde fik også foccasicabrød.

Alt i alt en god oplevelse til 95 kr uden drikkelse, og 125 kr. for kaffe og et glas appelsinjuice. Postevand kom af sig selv.
Betjening var en meget ung og meget venlig mand, som gjorde alt lige inden vi selv spurgte og et niveau over et almindelig cafébesøg. Tak til dig! Du er velkommen i tjener branchen.
, af spejlæg, ett stykke mørk chokolade, godt rugbrød bagt laks.

fredag den 5. august 2011

Stadig lidt sommerstemning

Jeg har fået en stille opstart på mit job, en skole hvor feriestemningen ikke helt har ville slippe sit tag. Min skole er en fantastisk skole, en skole for børn og unge med ADHD og Autisme. Sådan et sted, hvor der er plads og rum til den man er. Og hvor alle tager hensyn til sådan som du lige er. Og sådan afspejles naturen om skolen faktisk også. Denne fuldfede hare har sin daglige gang på svævebanen...

Du skal se godt efter, lige under svævebanelinen.

Og på min cykelvej til skolen fandt jeg dette skønne hindbærkrat. Det er herligt at naturen giver sådan fra sig. Jeg lavede en skøn hindbæreddike af en del af hindbærene, og resten røg i en rødgrød. Læs her om metoden til frugteddike.



Så min opfordring er, at hold øjne og øre åbne i din hverdag, for naturen er givtig og solidarisk. Den dele ud af alt hvad den har, og det eneste den beder om, er at vi behandler den ordentligt.