onsdag den 25. maj 2011

Kartoffel-løg tærte - uden mælk og gluten

2 store bagekartofler eller
10 almindelige kartofler
2 løg
salt og peber

skræl kartoflerne og skær dem meget tyndt, gerne på en mandolin.
læg dem i iskoldt vand for 10 min

pil løgene og skær også dem fint på mandolinen, eller i hånden hvis du ikke har en mandolin.

smør en tærteform med olie eller smør.
tag kartoflerne op og tør dem godt.

taglæg løg, kartofler og salt og peber
bag ved 175* i tre kvarter

Servere til en krydrebøf, bønnebøf eller et par gode pølser.

Coleslaw - plain og simpel

Sådan en gang coleslaw er god til det meste. En rest steg, et par gode pølser, bagt torsk eller en gang frikadeller. En salat hvor du både får din daglige olie, og tager et godt hug ind i 6 om dagen...
Og så er den god til det meste fra grillen.

Du kan lave den fuldstændig ordinær - kål og gulerødder, og du kan gøre som her, at lave den med et twist. En ordinær coleslaw bliver lavet på hvidkål, men sommeren bugner af god kål, sommerkål, spidskål eller lidt af stokken af en broccoli.



dressing:
1 spsk sennep
1 tsk honning
1 spsk majonæse
2 spsk olie*
salt og peber
lidt eddike for at justere smagen

grøntsager:
4 gulerødder
½ kålhovede
2 jordskokker

Bland først sennep og honning (honningen er nemmere at få opløst hvis du først rører den sammen med sennep)
bland resten af dressingen sammen.

Snit kålen meget fint, laveste indstilling på mandolin.
Skræl og riv gulerødder og jordskokker.

bland det hele sammen i dressingen og lad det hvile en time eller to, alt efter hvad du har tid til.

* hvis du bruger halvt rapsolie/oliven olie og hørfrø olie, så får du også dine
omega 3 fedtsyre.

Værsgo og spise :-)

Sunde burger med grøntsagspomfrit, urtecreme og salsa



Hvis der er noget jeg elsker, så er det burger. Og det behøver faktisk ikke at være usundt, men kan være rigtig sundt og alsidigt. Når man først har tricket - så er fredagsmenûen klar. Med de skønne råvare som fødevareselskabet byder på, ville det være fjollet ikke at bruge økologisk kød.

En anden skribent for Aarhusiansk fødevareselskab, Fenja, har lavet en alletiders grovbolleopskrift - så den vil jeg blot henvise til, til selve burgerbollen. Det gør det væsentlig nemmere da den er koldhævet, du skal nok være klar med hvad du vil lave et døgn før. Eller når du alligevel laver Fenjas skønne boller - så vær forudseende og lav nogle af dem lidt større, og tryk dem lidt - og frys dem så du har dem liggende til en dag hvor du blot trænger til en burger....
http://fenjasmad.wordpress.com/2011/04/11/langtidshaevede-grovboller/

burgerbøffen per person:
80 g hakket oksekød per person
1 knold jordskok, fintreven per bøf
1 forårsløg eller 1/4 løg hakket fint eller revet
salt, peber
evt hakket hvidløg, hakket persille og knivspids røget paprika
for en mere spicy bøf



Bland kødet med jordskokker, løg og krydderier og krydreurter.
og lad det hvile i min ½ time.

Grøntsagspomfrit
skær kartofler i 1½ cm både


skær jordskokkerne i 1 cm både
har du selleri, rødbeder, kålrabi, pastinak eller anden rodfrugt, så skær også dem i 1½ både.
hæld 3 spsk olie
1 spsk citronsaft eller æblecidereddike over
1½ tsk røget paprika
1 spsk alm paprika

bland alle rodfrugterne med olie, eddike og paprika.
rør det hele sammen og læg det på bagepladen og bag ved 210*
Vend grøntsagerne en gang i mellem.

Salsa:
ds hakket flåede tomater
1 tsk fiskesovs
1 tsk engelsk sovs
1 tsk chillisovs eller mere hvis du ønsker den stærkere
½ tsk rørsukker eller honning
peber

bland det hele sammen og lad det hvile

urtecreme
3 spsk god majonæse
1 spsk hk persille
1 tsk engelsksovs
½ fed hvidløg
1 spsk hakket forårsløg
Bland det hele sammen og trække, indtil du skal bruge det i burgerne.

rengør og klargør resten af grøntsagerne til burgeren.
salat
løg
evt tomater, agurker, advokado

bank bøffen ud og steg den på panden. Hvis du er til ost - så put den på når du har stegt bøffen færdig.

Bygning af selve burgeren...
smør urtecremen på Fenjas grovbolle
placer løg, tomat, agurk og salatblad på underbollen.
læg bøffen ovenpå
put en god skefuld salsa oven på bøffen og top af med overbollen.

Server burgeren med grøntsagspomfritterne og resten af urtecremen og salsaen.

lørdag den 21. maj 2011

grillede asparges

knæk asparges så den tråede del ikke kommer med.
Tænd grillen.

klargør marinade

olie
krydre eddike eller æblecidereddike
hvidløg
salt og peber

evt diverse finthakkede krydreurter som citronmelisse, mynte, persille

bland marinade sammen med krydreurterne, pensel marinaden på aspargesene og
grill dem til de bliver møre, det tager max et par minutter.

Du kan med held skifte asparges ud med tyndt skårne gulerødder, squash og aubergine.

søndag den 15. maj 2011

Salat Nicoise - med et twist

Til 2 personer.
En fremragende let aftensmad som er hurtig og lækker.

1 dåse delfin-venlig tun, brug en af en god kvalitet.
2 æg.
4 mindre kartofler, nye er bedst.
En håndfuld oliven, tag stenene ud inden.
Salat: Feld/eller den man har ved hånden
Og med et twist –( kan udelades.) Friske asparges snittet i små tern og radiser skåret i skiver, og en rest fetaost

Dressing:
Olivenolie og hørfrøolie*, dijonsennep, 1 spsk god majonæse, 1 tsk honning

Kog kartoflerne i let saltet vand, (koger du nok har du til brasede eller kartoffelsalat dagen efter, eller hvis du laver madplan kan du måske bruge 4 kartofler fra dagen før.)
Vask og tør salaten godt, tag et fladt smukt fad, riv salatblade let itu, og fordel dem over hele fadet, skær kartoflerne i mindre tern, og fordel dem på salaten. Så gør du det samme med tun og oliven, og eventuelt en fetaost
Pisk dressingen sammen, evt. i et glas der kan lukkes tæt, så har du til en anden dag. Pil æggene, del dem i kvarte, og pynt efter med aspargessnitterne og radiserne.

Velbekomme

* hvis du vænner dig til at erstatte halvdelen af den olie du bruger til hverdag, f.eks citronolie, rapsolie, olivenolie, erstat den med hørfrøolie, så behøver man ikke spise sine ganske ubehageligt smagende fiskekapsler den dag.
*Salat; Hvis du savner adgang til have-urter, så vil skvalderkål, nye mælkebøtteblade, persille, og rucola kunne findes i diverse flisekanter.

onsdag den 11. maj 2011

lun kartoffelsalat

1 kg kartofler
olivenolie
1 øko citron både skal og saften
½ tsk fiskesovs eller østerssovs
1 tsk honning
1 spsk dijonsennep
frisk kværnet peber

skræl og kog kartoflerne i 10 min og lad dem stå i vandet min 20 min på kogepladen.
pisk olie, citronsaft og skal, fiskesovs/østers, honning og sennep piskes sammen.

Kartoflerne skæres i tern og puttes varme i dressingen.

Der kan med fordel kommes fint hakket purløg, skvalderkål, løgtoppe eller rucola i kartoffelsalaten.

Spises til pølser og sauerkraut eller en god krydret bøf eller bønnebøf

For en mere CO2 udgave skæres kartoflerne i tern inden kogning og på den måde reduceres kogetiden væsentlig. Dog er det vigtigt at salte godt og kartoffeltern vil ikke være så pæne.

søndag den 8. maj 2011

Gulerodsalat med friske asparges

200 g gulerødder
150 g asparges
1 spsk krydre eddike* eller æblecidereddike
2 spsk olivenolie*
1 tsk honning
Salt og peber

Skræl eller vask gulerødderne. Brug en skræller eller en tyndskræller til at skrælle tynde skræller af guleroden, således at det inderste af guleroden ikke kommer med. Damp asparges i letsaltet vand i et par min og skær dem i 2½ cm lange stykker. Hæld eddike, olie, honning, salt og peber over grøntsagerne og lad det trække i ca en time.


*som udgangspunkt regner jeg altid med at der bruges økologisk, og om muligt fairtrade vare. Kryddereddike har jeg selv lavet med almindeligt lagereddike og så de krydderurter jeg havde i haven. Krydderurter kan puttes løbende i hvis du først har dem løbende.